Fingerledsartros
Artros i fingerlederna är den vanligaste formen av artros, framförallt hos personer över 65 år. Det är mycket vanligt med artros i fingerleder vid samtidig artros i höfter eller knän. Synliga tecken är “knutor” som uppkommer genom en förstoring av skelettet runt ledytorna. Detta beror på benpålagring (osteofyter) vid ledernas ytterkanter. Samtidigt sker det förändringar i ledkapsel och ledband. Denna typ av estetisk förändring av händerna är mycket vanlig och det finns ännu ingen behandling för det.
Handledsartros
Artros drabbar ofta även handleden. Detta leder till smärta, stelhet och nedsatt greppstyrka. Stelheten är vanligtvis värst när man har varit still en längre stund och ger ofta med sig då man börjar röra på händerna igen, medan smärtan ökar efter en stunds aktivitet.
Symptom
Tidiga symptom vid handartros är ofta ömhet, stelhet och en nedsatt funktion som kan yttra sig som en känsla av att vara fumlig och tappa saker. Det gör ofta ont att greppa om små föremål och det kan vara svårt att plocka upp en penna från bordet eller att lyfta ett mjölkpaket. Personer med artros i händerna har ofta problem med:
- Kombinerade vrid-och kraftrörelser, som till exempel att öppna skruvlock och skruvkorkar, vrida trasor och använda skruvmejsel.
- Att göra saker där man använder nypgrepp, som att knäppa knappar, knäppa smycken eller att skriva för hand.
- Aktiviteter som belastar handled och fingrar över tid, som att skala och skära, bära kassar samt att lyfta och bära tunga saker som grytor och stekpannor.
Behandling
Att utföra aktiviteter där man använder händerna är ett bra sätt att “motionera” handens olika leder. Det är bra att välja sysslor med varierad belastning, exempelvis trädgårdsarbete, att baka eller diska i varmt vatten. Aktiviteter som innebär statiskt grepp under lång tid eller monotona rörelser, som till exempel stickning och snickeri, kan kännas ansträngande. Då bör man kanske arbeta lite kortare perioder och lägga in någon paus då man gör något annat.
Två övningar vid handartros
Fingerdansen
Tummen möter varje fingertopp långsamt och kontrollerad. Börja med pekfinger ett varv, sedan byt varv så att du börjar med lillfingret först. Prova att pressa lite extra varje fingertopp mot tummen när de möts. Gör övningen 10 -15 ggr.
Knyta och spreta
Knyt fingertopparna och rulla in dem i handflatan. Du kan försiktigt hjälpa till med den andra handen. Långsamt sträck ut fingrarna och spreta med dem. Varannan gång böj in tummen först så att fingrarna omsluter tummen. Gör övningen 10 – 15 ggr.
Allmänna råd
Använd ergonomiska hushållsverktyg såsom fjädrade saxar, osthyvlar/knivar med helhandsgrepp, burköppnare osv. Försök att hitta balansen mellan vila och aktivitet, vad som känns bra för dina händer/leder.
Ta hand om dina händer
Massera händerna med eller utan olja/lotion. Massera fingrarna en och en, hitta vad som känns skönt och fungerar för dig. Prova att lägga händerna i handfatet med varmt vatten och rör på dem om du är stel. Värme mjukar upp. Du kan också bädda in händerna i en värmekudde eller i en vetekudde en stund, det kan lindra smärtan och underlätta att komma igång med rörelse i fingrarna.
Ta gärna hjälp av arbetsterapeut eller fysioterapeut för mer tips.