Axelartros

Artros i axeln drabbar både män och kvinnor men som all artros är kvinnor överrepresenterade. Artros i axelled uppkommer ofta senare i livet än andra typer av artros, oftast efter 65 års ålder. Vad som sker är att brosket på axelledens ledytor skadas. Ben mot ben gör ont i en led men brosket gör att benen kan glida mot varann utan smärta.

Symtom på artros i axeln är molande värk, stelhet som successivt ökar samt ibland även svullnad.
Precis som vid samma problem i knä kan knäppningar i axeln förekomma. Det beror bl.a. på försämrad kvalite på ledvätskan. Symtomen vid axelartros är väldigt lika de vid frozen shoulder vilket gör att det kan vara svårt att veta vilket det är.

Varför vi får artros i axeln vet man inte men ärftlighet, tidigare infektioner, skador eller operationer ökar risken för axelartros senare i livet.

Träning och övningar för artros i axel

Den mest effektiva behandlingen för axelartros är träning utformad av sjukgymnast. Vanliga övningar för artros i axel är att börja med är inåtrotation, utåtrotation, rodd samt avlastat rörelseuttag. Läkare kan skriva ut smärtstillande läkemedel eller sätta en kortisonspruta. Ett fåtal med axelartros kan behöva operation, då sätter man oftast in en helprotes, det vill säga både en metallkula samt plastskål. I enstaka fall får man endast en metallkula så kallad halvprotes. För bästa resultat rekommenderas träning och sjukgymnastik både före och efter operation.

Behandla axelartros med Ledfitness

Har du en fråga?

Vi återkommer så fort vi kan.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Välkommen till nya Ledfitness!

Artrosträning.se har blivit bättre och heter nu Ledfitness.se!