Kroppskännedom

I kroppskännedom arbetar vi med medvetna rörelser, andningsövningar, avspänning och meditation. Genom att träna kroppskännedom övar du upp din förmåga att känna in kroppens signaler, lugna ditt nervsystem och använda kroppen på ett anatomiskt funktionellt sätt. Du övar dig också på att vara medvetet närvarande i kroppen och att genom olika övningar själv kunna reglera spänningsnivå, stress, smärta och oro.

Effekter av att träna kroppskännedom

  • Fysiskt kan det innebära bättre kroppslig balans och stabilitet.
  • Fysiologiskt sker en reglering av det autonoma nervsystemet, andningen blir friare och den muskulära spänningsbalansen förbättras.
  • Psykologiskt innebär en ökad kontakt med kroppen en möjlighet till ökad självkänsla och en bättre kontakt med behov och känslor.
  • Existentiellt stimulerar kroppskännedom övandet även den medvetna närvaron och kan ge en djupare känsla av mening och mål med livet.

I kroppskännedom arbetar vi utifrån sex grundprinciper: grundning, balans, centrering, rörelsekvalitet, andning och medveten närvaro.

Grundning
Genom att få en förbättrad kontakt med marken och kunna rikta kroppens tyngd ner i underlaget aktiveras djup stabiliserande muskulatur genom kroppen. När du inte behöver ”hålla dig uppe” kan du släppa ytliga spänningar, slappna av och hitta trygghet i kroppen. Du övar upp din förmåga att släppa taget om onödig anspänning.

Balans
Många av oss har svårt att hitta balans i kroppen och i livet. Det är vanligt att man pendlar mellan att göra mycket och för lite och inte hittar ett mellanläge. Genom att hitta balansen i kroppen genom en funktionell hållning där tyngden går rakt genom kroppen kan vi hitta balans i oss själva och belasta kroppen på ett skonsamt sätt som håller i längden.

Centrering
Centrering handlar om att kunna överföra kraft från och genom bålen ut i armar och ben. Det är vanligt att vi vid smärta och stress låser bålen och därför hindrar det naturliga rörelsemönstret. Detta leder till försämrad rörelsekvalitet och koordination med belastningsproblematik som följd. Genom att öva upp funktionell rörelse genom bålen blir dina rörelser både starkare, stabilare och smidigare.

Rörelsekvalitet
Genom att integrera andning och närvaro i våra rörelser får vi en ökad rörelsekvalitet. Hur vi rör oss påverkar i sin tur hur kroppen känns och upplevs. Genom att få mer flöde i våra rörelser kan vi belasta kroppen på ett skonsamt sätt där musklernas inbördes samarbete förstärks och utvecklas. Samma rörelse kommer kännas mjukare, lättare och utgöra en mindre belastning för muskler och leder samtidigt som signaleringen till hjärnan kommer minska stress och oro.

Andning
Andningen är starkt kopplad till vad vi känner och hur vi mår. Genom att bli medveten om din andning och lära dig att påverka din andning kan du reglera ner stress och oro, få en ökad förståelse för dina känslor och minska kroppsliga spänningar. En lugn, djup andning sänder signaler till ditt nervsystem om att allt är lugn och tryggt, vilket leder till bättre cirkulation, matsmältning och sömn.

Medveten närvaro
Samtliga övningar utövas med medveten närvaro. Fokus ligger på kontakt med kroppen vilket innebär att din uppmärksamhet är här och nu, inte i dåtid eller framtid. Att rikta uppmärksamheten mot kroppen är ett sätt att ta sig ur ohjälpsamma tankar och känslor och bryta stress, oro och ångest. Att praktisera medveten närvaro ger ökad kroppsmedvetenhet, koncentration och uppmärksamhet.

Träna kroppskännedom med Ledfitness

Har du en fråga?

Vi återkommer så fort vi kan.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Välkommen till nya Ledfitness!

Artrosträning.se har blivit bättre och heter nu Ledfitness.se!